Dobrodošli na web stranice otoka Molata, danas je nedjelja 15. prosinca 2019. godine.
   Prijava      Registracija
KORISNE INFORMACIJE

Otok Molat peti je po veličini naseljeni otok zadarskoga arhipelaga sa 22,82 četvorna kilometra površine. Najveća duljina mu je 11,1 kilometar, a širina 4,4 kilometra. Ukupna duljina obalne crte iznosi 48 kilometara.Prema popisu iz 2001. godine na otoku je živjelo 222 stanovnika. Ime Molatu dolazi od latinske riječi mel ili med, odnosno melatus, što u prijevodu znači meden.

Molat ima oblik izvrnutog slova "V", a u reljefu se ističu dva vapnenačka bila, koja su odvojena Zapuntelsko - Brguljskom udolinom. Niži je od susjednih otoka Ista, Sestrunja i Dugog otoka, najviši mu je vrh Lokardenik (148 metara). Manja poprečna dolina, Molatsko polje, pruža se jugoistočnim dijelom otoka.

Otok je pokriven makijom, a u posljednje vrijeme se pošumljava primorskim borom. Sjeveroistočna je obala Molata razvedenija i niska, dok je jugozapadna strma. Molat ima lijepe plaže i uvale, a otočna su pristaništa Lučina i Jazi.

Zanimljivost Molata je knjižnica sa 6600 knjiga i više članova negoli mjesto ima stanovnika. Po knjige se može doći u svako doba dana i noći, a članovi ne plaćaju nikakvu članarinu.

Luka Zapuntel, kao i naselje u istoimenom tjesnacu, između otoka Molata i otoka Ista, prava su zaštita nautičarima, jer je tu vez siguran od svih vjetrova. Brodice se vežu uz gat lučice, a dubina je 3,5 metara. Uz glavu gata pristaju brodovi redovne linije. Ako se dolazi s otvorena mora, treba paziti na otočiće, hridi i pličine ispred obala Ista i Molata. U prolaz Zapuntel, gdje je u srednjem dijelu dubina od 20 do 40 metara, jake su morske struje s otvorena mora, pokatkada i do 3 čvora. Valja paziti i na hrid Skrivalica uz obale Ista.

Uvala Jazi nalazi se na sjeveroistočnoj (NE) obali Molata. Izložena je vjetrovima sa sjevera (N) i sjeveroistoka (NE). Pri jačem vjetru najbolje je sidriti u uvali Lučina u Brguljskom zaljevu.

Brguljski zaljev je duboko uvučen u jugoistočni dio Molata. Zapadna je obala strma i uz nju je duboko more, dok je sjeveroistočna obala niža i raspoznaje se po otočiću Brguljski. Većim se brodovima preporuča sidrenje sjeverozapadno (NW) od otočića Brguljski. Na potezu uvala Studena - otočić Brguljski najbolje je sidrenje za manje brodove po buri (N). Južni (S) vjetrovi ovdje stvaraju velike valove.

mjesto Molat - slikovito turističko i ribarsko mjesto, smješteno u sjevernom dijelu zadarskog arhipelaga. Izrazito razvedena obala prekrivena gustim borovim šumama, brojne skrivene pješčane uvale, plaže na obalama kristalno bistrog mora, moderno opremljena luka u zaštićenoj prirodnoj uvali, te veliki izbor smještaja u privatnim apartmanima čine Molat idealnim odredištem za sve ljubitelje istinskog mediteranskog ugođaja.

Mjesto Molat ima dvije trgovine, pekarnu, muzej i nekoliko ugostiteljskih objekata, igralište, ima svoje središte koje mještani zovu od milja " Trzno ", plažu zvanu "Jazi" koja je najposjećenija i najljepša na cijelom otoku Molatu. Molat je jedan od atraktivnijih otoka zadarskog arhipelaga.

Pristankom u glavnu luku Lučina, kapaciteta 36 veznih mjesta sa osiguranim priključcima za struju i vodu, nudi Vam se mogućnost opskrbe u obližnjim trgovinama kao i mogućnost uživanja u izvornim dalmatinskim specijalitetima obližnjih ugostiteljskih objekata.

 
 
 
 
 
mjesto Brgulje - se nalaze na središnjem dijelu Molata, otoka zadarske rivijere koji je svakodnevnom trajektnom linijom povezan s kopnom. Brgulje su se smjestile nedaleko od trajektne luke, a kao i cijeli otok Molat, odlikuju se lijepim plažama i brojnim uvalama, pa je ovo česta destinacija nautičara na putu prema nacionalnom parku Kornati. Ukoliko ste poklonik mirnog odmora i privatnosti, Brgulje će Vam se svidjeti, a odlična veza s kopnom čini ih lako dostupnim odmorištem prikladnim i za obitelji s malom djecom.
 
 
 
 
 
mjesto Zapuntel - naselje smješteno na brdu u unutrašnjosti otoka, na rubu Zapuntelskog polja, podalje od svoje luke.Okružen zelenilom bujnog otočnog raslinja i okupan bistrim morem, Zapuntel je izvrsno odmorište svima koji žele mir vlastite plaže i neometano uživanje u ljetnim sportovima.
 
 
 
 
 
Korisni telefonski brojevi
Molat

Matični ured, Molat
(023) 371-834

Mjesni odbor, Molat
(023) 371-799

Župni ured, Molat
(023) 371-756

Udruga umirovljenika, podružnica Molat (023) 371-896

Jadrolinija, agencija Molat
(023) 371-888

Osnovna škola Zadarski otoci, Molat
(023) 371-844

Brgulje

Mjesni odbor Brgulje
(023) 371-730

Turističko društvo Brgulje
(023) 371-856

Zapuntel

Mjesni odbor Zapuntel
(023) 372-470